Τι είναι η προπόνηση χωρίς πυρομαχικά (dry shooting) και τρεις(3) εφαρμογές της

Ένας αγώνας Πρακτικής σκοποβολής(IPSC) είναι στημένος με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δοκιμάζει τις δεξιότητες των αθλητών. Κάποιες από τις δεξιότητες αυτές είναι για παράδειγμα οι βολές με το ένα χέρι, είτε δυνατό χέρι είτε αδύναμο, οι αλλαγές γεμιστήρα και το τράβηγμα του πιστολιού από την θήκη. 
Όλες αυτές οι τεχνικές προκειμένου να γίνουν πλήρως οικίες στο σκοπευτή χρειάζονται επαναλήψεις. Οι τεχνικές γίνονται μηχανικά. Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι μία καλή συχνότητα προπονήσεων. 
    Η προπόνηση χωρίζεται σε αυτή με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής και χωρίς πυρομαχικά (ξηρά προπόνηση). Μέσα σε ένα πρόγραμμα εβδομαδιαίας προπόνησης η μία προπόνηση συμπληρώνει την άλλη.
  Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της προπόνησης χωρίς πυρομαχικά (ξηρά προπόνηση) με την εξάσκηση με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής είναι πως στην δεύτερη  τα αποτέλεσμα της προπόνησης αποτυπώνονται πάνω στον χάρτινο στόχο σε αντίθεση με την πρώτη .
      Μετά από κάθε βολή ο σκοπευτής βλέπει που πήγε η βολή του στο χάρτινο στόχο. Οπότε ξέρει τι ακριβώς πρέπει να διορθώσει στην τεχνική του και να ξανά δοκιμάσει. Μόλις παγιώσει την τεχνική του και ξέροντας πλέον με βεβαιότητα ότι αυτό που κάνει έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε μπορεί να αρχίσει να κάνει προπόνηση της τεχνικής. 
     Το κέρδος της προπόνησης χωρίς πραγματικά πυρά έχει σημασία μόνο όταν ο αθλητής πραγματοποιεί την τεχνική όπως ακριβώς θα την εφάρμοζε στο πεδίο βολής. Μόλις ο σκοπευτής εξοικειωθεί με την τεχνική, τότε μπορεί να αρχίσει να κάνει επαναλήψεις.
   Η ξηρά προπόνηση μπορεί να αποτελέσει: 1.μέρος της προθέρμανσης πριν την κύρια προπόνηση, 2. Εξάσκηση στο πεδίο βολής πριν ή μετά από κάθε τεχνική, 3. Ζέσταμα στην safe area πριν την έναρξη τού αγώνα.
    
   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας χρυσός κανόνας προπόνησης

Ποίος είναι ο Αθλητής της Πρακτικής Σκοποβολής (IPSC);;;