Ένας χρυσός κανόνας προπόνησης

    Στην πρακτική σκοποβολή(IPSC) αναλύοντας τα στάδια ενός αγώνα εύκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται διάφορες τεχνικές έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ένας αγώνας με επιτυχία. Το σημαντικότερο είναι να έχουν εφαρμογή αυτές οι τεχνικές μέσα στα στάδια όσο το δυνατόν ταχύτερα σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια. Εύστοχα γεννάται το  ερώτημα πως καταφέρνει  ο πρώτος νικητής του αγώνα να τερματίσει τον αγώνα αλάνθαστα ή σχεδόν αλάνθαστα. Πως γίνεται να έχει στους στόχους σχεδόν παντού μόνο βαθμολογία "Α" και σε έναν πολύ καλό χρόνο.  

  Ένας νέο σκοπευτής πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τις βασικές τεχνικές.  Στην πρώτη προπόνηση  χρειάζεται μόνο ένας χάρτινος IPSC στόχος όπως στην φωτογραφία. Στόχος του πρώτου μαθήματος είναι στο τέλος να υπάρχει μία συγκέντρωση δέκα φυσιγγίων  στην περιοχή του "Α" όπως απεικονίζεται στην φωτογραφία . 

Μόνο "Α" μέσα στην οριοθετημένη περιοχή

    Η ακρίβεια είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνεται στους σκοπευτές. Με τις επαναλήψεις και την αρμονική πίεση της σκανδάλης ενώ υπάρχει καθαρή σκοπευτική εικόνα όλες οι βολές μπορούν να είναι στο κέντρο του στόχου.  Αρχικά από θέση βολής και στην συνέχεια από πιο προχωρημένες θέσεις ο σκοπευτής πρέπει να μειώσει στο ελάχιστο τις βολές έξω από το "Α".
    Είναι ζωτικής σημασίας να  μπορεί ο αθλητής να παγιώσει 10 σωστές βολές ακριβείας μέχρι το τέλος της προπόνησης. Καθώς κάθε τεχνική πρώτα πρέπει να πραγματοποιείται με ευστοχία.
   Η ταχύτητα έρχεται με τον χρόνο σιγά σιγά.  Με την συνεχή προπόνηση σε μία τεχνική έρχεται σιγά σιγά και η εξοικείωση. Εξοικείωση σημαίνει μεγαλύτερη ευκολία στην εκτέλεση μίας άσκησης και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ταχύτητα. Ένας εύστοχος σκοπευτής που εκτελεί αργά μία τεχνική μπορεί σταδιακά να μειώσει το χρόνο του. 

    Έτσι λοιπόν με την πάροδο των προπονήσεων στο ζέσταμα πριν την προπόνηση προστίθενται 10 ή 5 βολές ακριβείας. Ο χρυσός κανόνας είναι συμπερασματικά πώς κάθε τεχνική πρέπει να γίνεται πρώτα σωστά και με ακρίβεια και με τις επαναλήψεις να βελτιώνεται ο χρόνος !

Αξίζει να αναφερθεί πώς πάντα επιδεικνύουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό πόντων  σε σχέση με τον χρόνο. Μία απλή διαίρεση μπορεί να λύσει πολλές απορίες για πότε πήγε μία άσκηση καλύτερα. Το Hit Factor λύνει τέτοιου είδους απορίες. 

Η βελτίωση της ακρίβειας και της ταχύτητας πρέπει να συμβαδίζουν στην προπόνηση. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποίος είναι ο Αθλητής της Πρακτικής Σκοποβολής (IPSC);;;

Τι είναι η προπόνηση χωρίς πυρομαχικά (dry shooting) και τρεις(3) εφαρμογές της